Британският парламент ще гласува днес искането на министър-председателя Борис Джонсън за предсрочни избори, ако излизането на Великобритания от Европейския съюз не се осъществи на 31 октомври, предават световните агенции. 

В края на миналата седмица Джонсън заяви, че от Европейския съюз зависи да реши за отсрочката за "Брекзит", но Великобритания би трябвало да напусне блока на 31 октомври. Той беше категоричен, че ако опозиционната Лейбъристка партия се противопостави на предложението му за парламентарни избори на 12 декември, правителството му няма да се занимава с безсмислена "брекзитология" в парламента.

Правителството ще следва собствения си дневен ред за "Брекзит", ако депутатите не подкрепят предложението за предсрочни избори, съобщи Ройтерс, като цитира негов говорител.

Джонсън иска избори, за да излезе от патовата ситуация с "Брекзит". Опозиционната Лейбъристка партия се заканва да не подкрепи предложението, ако не получи гаранции, че излизането от ЕС няма няма да стане хаотично.

Въпреки това проблемите на премиера идват не само от страна на опозионерите, но и от партньорската Демократична юнионистка партия на Северна Ирландия и дори от съпартийци на Джонсън, които се очаква да гласуват против. 

Подобно мнение вчера изрази видният консерватор и бивш министър на финансите Филип Хамънд.

"Ще гласувам срещу (искането на премиера). Сега не е време за парламентарни избори. Време е за трезво мислене и мъдро управление", каза Хамънд в ефира на телевизия "Скай нюз".

Освен това той добави, че е време правителството да спре да отправя заплахи, да прекрати нервните си изблици и да се заеме със сериозната задача да си свърши работата.

Преди седмица 27-те страни членки на ЕС се съгласиха по принцип да има удължаване на срока на "Брекзит". Посланиците постигнаха само принципно съгласие за писмена процедура. Не се стигна обаче до единодушие за срока на удължаването.

Междувременно британският "Гардиън" съобщи, че Европейският съюз се готви да одобри отлагането на "Брекзит" до 31 януари на следващата година с опция за по-ранно напускане, ако новата сделка между Джонсън и блока бъде ратифицирана. В изтекъл правителствен документ, с който изданието се е сдобило, се казва, че Великобритания ще може да напусне в първия ден на месеца след ратификацията. 

Според документа ЕС няма да предоговаря споразумението, а Великобритания ще се задължи да номинира кандидат за еврокомисар - нещо, което Джонсън отказва да направи.